Βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη;

Η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη αποτελεί ένα σημαντικό μέσο προστασίας και δικαιοσύνης για τους πολίτες. Πρόκειται για ένα έγγραφο που εκδίδεται από το κράτος, επιβεβαιώνοντας την ευάλωτη κατάσταση οφειλέτη, προκειμένου να του παρασχεθούν διάφορες προστατευτικές διατάξεις.

Ποιοί θεωρούνται ευάλωτοι οφειλέτες;

Ευάλωτοι οφειλέτες είναι όσοι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, χωρίς τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Συνήθως, περιλαμβάνονται άτομα με χαμηλά εισοδήματα, άνεργους ή άτομα που βρίσκονται σε κρίσιμες οικονομικές καταστάσεις.

Οι προϋποθέσεις για να λάβετε τη βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη

Στο νέο Νόμο 4738/2020 υφίστανται και ειδικές πρόνοιες Κρατικής στήριξης – μέριμνας της 1ης κατοικίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τόσο στο στάδιο της ρύθμισης οφειλών, όσο και στο στάδιο της απαλλαγής οφειλών (2η ευκαιρία), με ταυτόχρονη ρευστοποίηση της περιουσίας.

Πιο συγκριμένα:
• Στο στάδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιδοτούνται για πέντε (5) έτη τα δάνεια πρώτης κατοικίας, εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Δείτε το μέγιστο ποσό της Κρατικής επιδότησης.
• Στο στάδιο της απαλλαγής οφειλών (2η ευκαιρία): Εφόσον ένας ευάλωτος οφειλέτης αδυνατεί να ρυθμίσει τις οφειλές του (με οποιοδήποτε εργαλείο ρύθμισης, είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ή μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας). τότε έχει τη δυνατότητα να προβεί στη διαδικασία της απαλλαγής οφειλών, ήτοι να διαγράψει όλες τις οφειλές του, με ταυτόχρονη ρευστοποίηση (δηλ. απώλεια) της ιδιοκτησίας της περιουσίας του, έτσι ώστε να λάβει τη 2η ευκαιρία.

Ακολούθως ένας ιδιωτικός Φορέας αγοράζει την 1η κατοικία του και ακολούθως του την επαναμισθώνει (δηλ. ενοικιάζει) για 12 έτη. Επίσης ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να επαναγοράσει την εν λόγω κατοικία, εφόσον ανακάμψει οικονομικά στο μέλλον.

Ως εκ τούτου, ο οφειλέτης υποχρεούται να πληρώνει το μηνιαίο μίσθωμα (δηλ. ενοίκιο) προς το Φορέα και για το σκοπό αυτό το Κράτος στηρίζει οικονομικά τα ευάλωτα νοικοκυριά παρέχοντας μηνιαίο επίδομα στέγασης, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι εξώσεις.
Ο οφειλέτης θα πρέπει να εισέλθει στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, με σκοπό να εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, που αποδεικνύει ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις του Νόμου.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πλατφόρμα διενεργεί σχετικούς ελέγχους (π.χ. εισοδημάτων, περιουσίας κλπ), με σκοπό την πρόληψη / αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για τη βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη

Η διαδικασία υποβολής αίτησης μπορείτε να την δείτε αναλυτικά εδώ.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη βεβαίωση για την προστασία σας 

Ο οφειλέτης θα πρέπει να εισέλθει στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, με σκοπό να εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, που αποδεικνύει ότι πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις του Νόμου. Σημειώνεται ότι η εν λόγω πλατφόρμα διενεργεί σχετικούς ελέγχους (π.χ. εισοδημάτων, περιουσίας κλπ), με σκοπό την πρόληψη / αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις για το νέο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίων από τις Τράπεζες

Το πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων ή και δανείων μικρών επιχειρήσεων ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία, υλοποιείται από τις Τράπεζες, οι οποίες διαχειρίζονται το πρόγραμμα αυτό.

Σημειώνεται ότι το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί, στο πλαίσιο των διακριτών δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων (4) συστημικών τραπεζών.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος ως προς το πρώτο βήμα αυτού που είναι η έκδοση της σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εδώ διαβάστε τον Οδηγό Χρήσης Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Χορήγησης Βεβαίωσης Ευάλωτου Οφειλέτη, σας οδηγεί βήμα – βήμα ώστε να σας χορηγηθεί η Βεβαίωση Ευάλωτου Οφειλέτη.

Μπορούμε επίσης και εμείς να αναλάβουμε για εσάς την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης, εφόσον εσείς αδυνατείται.

Αν έχετε επιπλέον απορίες η χρειάζεστε περισσότερες συμβουλές για την βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Αποδοχή Όρων & Προϋποθέσεων

Γεώργιος Φ. Κοντός
Είμαι ο Γεώργιος Φ. Κοντός, Επαγγελματίας Πιστοποιημένος Διαπραγματευτής (Certified Professional Negotiator® – CPN). Διαθέτω την πλήρη εκπαίδευση από την Ακαδημία Επαγγελματιών Διαπραγματευτών (Academy of Professional Negotiators) των ΗΠΑ-Καναδά. Επιπλέον παρακολούθησα και το συμπληρωματικό σεμινάριο για την «Πειθώ» στις διαπραγματεύσεις από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαπραγματεύσεων. Αναλαμβάνω τραπεζικές διαπραγματεύσεις, διαπραγμάτευση με funds, , διαπραγμάτευση με εισπρακτικές και ρύθμιση δανείων. Διαθέτω επίσης πιστοποιήσεις στην Χρηματοοικονομική και τη Λογιστική (Certificate in Finance and Accounting), στη Λειτουργία και Στρατηγική των Επιχειρήσεων (Certificate in Business Strategy and Operations), στις Διεθνείς Επιχειρήσεις (Certificate in International Business), International Diploma in Business Management και το Mini MBA.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *