Εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών - ρύθμιση οφειλών - εξωδικαστική ρύθμιση - αίτηση για εξωδικαστική

Σε αυτό το άρθρο αναλύεται η Εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς και τι πρέπει να γνωρίζετε. Το πιο σύνηθες είναι η απευθείας “Διαπραγμάτευση” με funds, servicers & ειπρακτικές ή δικηγορικά γραφεία. Κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, έρχεστε σε επαφή με τον αντισυμβαλλόμενο σας εκτός του τυποποιημένου πλαισίου που θέτει ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ούτε προθεσμίες, ούτε συγκεκριμένα έγγραφα που πρέπει να συγκεντρωθούν, ούτε δυνατότητα υποβολής ένστασης κλπ. Η πρόταση μου είναι πριν διαπραγματευτείτε με στόχο την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών να μιλήσετε με κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει. Οι διαπραγματευτές πάντα συστήνουν να καταθέτετε εγγράφως το αίτημά σας για διακανονισμό.

Τι είναι η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών;

Όλα τα πρόσωπα, είτε φυσικά, είτε νομικά μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους. Αν αντιμετωπίζετε δυσχέρειες με τις οφειλές σας σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες, πιθανόν να υπάρχει μια συμφέρουσα λύση για τη ρύθμιση των χρεών σας. Και το πρώτο βήμα είναι η έγκυρη ενημέρωση για τις επιλογές που έχετε στη διάθεση σας.

Το χρέος είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους και εξίσου δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου πλειστηριασμού. Σίγουρα πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο εξετάστε την επιλογή να διευθετήσετε τα χρέη σας με την τράπεζα. Το άρθρο μας για τον εξωδικαστικό διακανονισμό χρεών προσφέρει εκτενείς πληροφορίες και λεπτομερή βήματα για να διαπραγματευτείτε το χρέος σας εξωδικαστικά και να απαλλαγείτε από αυτό το βάρος Επικοινωνήστε μαζί μας να σας βοηθήσουμε.

Εναλλακτικά για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών και εφόσον μπορείτε να υπαχθείτε στον Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.

Τι μπορώ να κάνω, εφόσον βρίσκομαι σε αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών μου;

Μπορείτε να υποβάλλετε αίτημα ρύθμισης. Έτσι ανάλογα με τις ανάγκες σας να διαμορφωθεί μία δόση που θα ανταποκρίνεται στις τρέχουσες οικονομικές σας δυνατότητες. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας ως προς το μέγεθος της οικονομικής αδυναμίας που θα πρέπει να αντιμετωπίζετε για να εξεταστεί η ρύθμιση δανείων ή καρτών σας.

Εμείς πάντα προτείνουμε μια διαγραφή μέρους της οφειλής και το υπόλοιπο σε μικρές δόσεις, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη. Προσοχή σε αυτά που υπογράφετε, γιατί μπορεί η πρόταση εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών που σας προτείνουν να μην είναι βιώσιμη.

Οι λύσεις που έχω στη διάθεση μου, ποιες κατηγορίες οφειλών αφορούν;

Σκοπός των διαπραγματευτών, δικηγόρων κλπ είναι να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τις οφειλές σας ώστε να καταστούν βιώσιμες. Από την άλλη οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που λειτουργούν για λογαριασμό των Funds, επιδιώκουν την είσπραξη. Πρέπει να σκεφτείτε πως μπορείτε να ανταποκριθείτε στο σύνολο των οφειλών σας μέσω ενός σχεδίου βιώσιμης αναδιάρθρωσης των οφειλών σας.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να προχωρήσετε είτε σε ρύθμιση δάνειων (καταναλωτικών ή στεγαστικών) είτε σε ρύθμιση καρτών ή άλλων οφειλών σας. Ανάλογα με το οικονομικό – δημογραφικό προφίλ σας, θα εξετάσουμε μαζί σας διάφορες λύσεις όπως διαγραφή μέρους της οφειλής, η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής με σπάσιμο του δανείου σε 2 μέρη για ευκολότερη αποπληρωμή. Στόχος είναι να προκύψει μια συνολική και ρεαλιστική για εσάς ρύθμιση για όλα τα προϊόντα σας.

Αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη ρύθμιση οφειλών δανείων ή καρτών;

Μαζί σας θα πρέπει να έχετε πρόσφατα οικονομικά στοιχεία (τελευταίο εκκαθαριστικό – E1, τελευταίο Ε9 ή ΦΑΠ) και τυχόν λοιπά δικαιολογητικά που αποδεικνύουν αδυναμία καταβολών. Ενδεικτικά ρυθμίσεις σε άλλες τράπεζες, ρύθμιση εφορείας, προβλήματα υγείας κλπ. Επιπλέον ανάλογα με το λόγο που προκαλεί τη δυσχέρεια (για παράδειγμα κάρτα ανεργίας, ιατρικές γνωματεύσεις κ.λ.π.) επιδιώκουμε κούρεμα δανείου και ρύθμιση των οφειλών σε μικρές δόσεις.

Διαδικασία ρύθμισης – υπογραφή ρύθμισης

Λάβετε υπόψιν ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και χρίζει διαφορετικής αντιμετώπισης. Επίσης αν πρόκειται κυρίως για στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια, σημαντικό ρόλο παίζει η εξασφάλιση. Ενδεικτικά αν οφείλουμε 350.000€ και το ακίνητο μας έχει αξία 100.000€, τότε θα πάρουμε ένα γενναίο κούρεμα κοντά στο ποσό της εξασφάλισης με ρύθμιση του υπολοίπου.

Το πρόβλημα συνήθως είναι το αντίθετο, δηλαδή η οφειλή να είναι πολύ μικρότερη από την εξασφάλιση. Σε αυτή την περίπτωση δίνουμε πραγματική μάχη για να κουρέψουμε έστω και 1€! Ακολούθως η πρόταση ρύθμισης οφειλών μετουσιώνεται σε σύμβαση και υπογράφεται σε ένα υποκατάστημα τράπεζας.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να διεκπεραιωθεί μια αίτηση ρύθμισης οφειλών;

Κάθε λύση για Εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών είναι εξατομικευμένη με βάση τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε πελάτη. Επομένως, ο χρόνος υλοποίησης δεν είναι προκαθορισμένος, ούτε ίδιος για όλες τις περιπτώσεις. Στόχος μας είναι οι ρυθμίσεις οφειλών για δάνεια & πιστωτικές κάρτες με κούρεμα δανείου και φυσικά να υλοποιούνται το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο τα πράγματα δυσκολεύουν όταν έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες εις βάρος σας.

Δηλαδή αλλιώς θα αντιμετωπιστεί ένα δανειολήπτης που δεν έχει καταγγελθεί η σύμβαση του και αλλιώς αυτός που του έχει επιδοθεί διαταγή πληρωμής. Καθίσταται ακόμα δυσκολότερο αν έχει αναγκαστική κατάσχεση δηλαδή πλειστηριασμό! Εκεί να γνωρίζεται θα απαιτηθεί προκαταβολή, συνήθως στο 30% της απαίτησης που αναγράφεται στην διαταγή πληρωμής. Βεβαίως και τέτοιες περιπτώσεις έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε και μάλιστα με επιτυχία.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Για Εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου μέσω φόρμας επικοινωνίας η στα τηλέφωνα στο Diapragmateytis.gr. Μπορείτε επίσης να διαβάζετε τα άρθρα μου εδώ: σημαντικά νέα. Μαζί μπορούμε να σχεδιάσουμε την ιδανική λύση για εσάς. Στόχος μας πάντα μια ρεαλιστικά φιλόδοξη πρόταση για Εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών με δόσεις που θα καθιστούν την απαίτηση βιώσιμη.

Γεώργιος Φ. Κοντός
Είμαι ο Γεώργιος Φ. Κοντός, Επαγγελματίας Πιστοποιημένος Διαπραγματευτής (Certified Professional Negotiator® – CPN). Διαθέτω την πλήρη εκπαίδευση από την Ακαδημία Επαγγελματιών Διαπραγματευτών (Academy of Professional Negotiators) των ΗΠΑ-Καναδά. Επιπλέον παρακολούθησα και το συμπληρωματικό σεμινάριο για την «Πειθώ» στις διαπραγματεύσεις από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαπραγματεύσεων. Αναλαμβάνω τραπεζικές διαπραγματεύσεις, διαπραγμάτευση με funds, , διαπραγμάτευση με εισπρακτικές και ρύθμιση δανείων. Διαθέτω επίσης πιστοποιήσεις στην Χρηματοοικονομική και τη Λογιστική (Certificate in Finance and Accounting), στη Λειτουργία και Στρατηγική των Επιχειρήσεων (Certificate in Business Strategy and Operations), στις Διεθνείς Επιχειρήσεις (Certificate in International Business), International Diploma in Business Management και το Mini MBA.

8 Comments

 • Καλομοίρα Χ. 28/06/2023

  Ο κύριος Γιώργος είναι εξαιρετικός γνώστης της Τραπεζικής διαπραγμάτευσης με funds, μολονότι δεν είναι δικηγόρος ο άνθρωπος, παρόλα αυτά η καθοδήγηση του στο ζήτημα μας ήταν καθοριστική για το αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε πολύ!

 • Χρήστος Τ. 30/06/2023

  Κύριε Γιώργο σας ευχαριστώ πολύ για την επιτυχημένη διαπραγμάτευση, πήγαμε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, χίλια ευχαριστώ από εμένα και την γυναίκα μου που ηρέμησε.

 • Βασιλοπούλου Α. 21/07/2023

  Καλημέρα σας, τι γίνεται σε επίπεδο επιτυχίας στον εξωδικαστικό;

  • Ας δούμε την πορεία του εξωδικαστικού τον μήνα Ιούνιο σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών που λέει :

   Τον μήνα Ιούνιο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 823 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών και 389 οριστικές υποβολές αιτήσεων.
   Συνολικά, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 254 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
   Σημαντική είναι, επίσης, η διατήρηση του ποσοστού εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς σε υψηλό επίπεδο, το οποίο κυμάνθηκε στο 78%.
   Στη μηνιαία αναφορά προόδου Ιουνίου του 2023 συμπεριλαμβάνεται και η ανάλυση της αιτιολογίας απόρριψης της προτεινόμενης ρύθμισης από πλευράς χρηματοδοτικών φορέων και οφειλετών, σε συνέχεια της σειράς βελτιώσεων για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών με το ν.5024/2023, και συγκεκριμένα το άρ. 48 αυτού, που θέτει σε ισχύ τη διαδικασία γνωστοποίησης της αιτιολογίας μη συναίνεσης στις προτάσεις ρυθμίσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

 • Χρήστος Απατ. 22/07/2023

  Ποιες είναι οι αλλαγές στον νέο εξωδικαστικό;

  • Μετά από 2 χρόνια λειτουργίας, έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό αρκετοί οφειλέτες, ωστόσο υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Οι οφειλές δύσκολα κατέβαιναν στην πλατφόρμα και υπήρχαν και πολλά τεχνικά προβλήματα. Όλα αυτά λύθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος και πλέον υπάρχουν μεγάλα ποσοστά εγκρισιμότητας για οφειλές που αφορούν σε ταμεία και ΕΦΚΑ.

   Νέες αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό
   Πιέσεις για περισσότερες και ταχύτερες ρυθμίσεις

   Πάνω από 80.000 έχουν κάνει αίτηση, μόνο 6500 έχουν πάρει ρύθμιση
   Τα ποσοστά εγκρισιμότητας για ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ ξεπερνούν το 90%
   Οι servicers πρέπει να γίνουν πιο συνεργάσιμοι

   Ποιοι απορρίπτονται
   Όσοι χρωστούν κάτω από 10.000 ευρώ
   Οι λόγοι απόρριψης πρέπει να εξηγούνται στους οφειλέτες
   Όταν υπάρχει απόρριψη για τον οφειλέτη πρέπει να υπάρχει εναλλακτική για το δάνειο του

 • Ελένη Κόσ 14/09/2023

  Κύριε Κοντέ σας ευχαριστώ πολύ για το εξαιρετικό αποτέλεσμα που πετύχατε! Έλυσα το πρόβλημα μου και ηρέμησα εγώ και η οικογένεια μου.

 • Αναστασία Λ. 10/10/2023

  Σας ευχαριστώ πολύ, έλυσα πολλές απορίες που είχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *