Ρύθμιση Δανείου

Ρύθμιση δανείου, ρυθμιση στεγαστικου δανειου, ρυθμίσεις δανείων, ρυθμιση οφειλων δανειων. Μάθετε πως να διαπραγματευτείτε για επιτυχημένη ρύθμιση δανείου.

Ρύθμιση δανείου ή οι λεγόμενες ρυθμίσεις δανείων, είναι το ζητούμενο τα τελευταία χρόνια από τους δανειολήπτες, μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει κυρίως για την ρυθμιση στεγαστικου δανειου. Βλέπετε τα στεγαστικά δάνεια έχουν το αγκάθι της προσημείωσης ακινήτου που την καθιστά δύσκολη.

Σαφώς για τους περισσότερους δανειολήπτες, ιδίως του λεγόμενους “κόκκινους” ο στόχος τους είναι να τύχουν μιας σημαντικής διαγραφής ώστε να καθίσταται βιώσιμη η ρύθμιση δανείου. Μερικά από αυτά που προσδοκούν είναι η επιμήκυνση στο χρόνο διευθέτησης, όσο και σε όρους αποπληρωμής, το επιτόκιο κλπ.

Ρύθμιση Δανείου

Στην ρύθμιση δανείου οι πιο ευνοημένοι είναι όσοι φυσικά δεν έχουν εξασφαλίσεις. Πολλοί θα ρωτήσουν, δηλαδή, εγώ που έχω ένα καταναλωτικό δάνειο χωρίς εξασφάλιση, αλλά έχω ακίνητο είμαι ευνοημένος; Η απάντηση είναι ότι μπορεί να μην έχει εξασφάλιση το δάνειο σου αλλά αν έχεις ακίνητο ελευθέρων βαρών σίγουρα θα το ορέγεται η άλλη πλευρά.

Η επόμενη ερώτηση είναι, μπορεί με κάποιο τρόπο να πλειστηριάσει το ακίνητο αυτό; Η απάντηση είναι Ναι μπορεί, εφόσον εκδοθεί και επιδοθεί διαταγή πληρωμής, δηλαδή να ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδικασία. 

Σκεφτείτε το λίγο πιο απλά, όταν ένας ιδιώτης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), έχει μια διαφορά με έναν άλλο ιδιώτη, πόσους τρόπους έχει να λύσει την διαφορά του; Κατά βάση δύο, είτε θα προσεγγίσει εξωδικαστικά – συνενετικά ή θα οδηγηθεί η διαφορά τους στα δικαστήρια για να λυθεί εκεί.  

Σε κάθε περίπτωση η πιο “αναίμακτη” λύση είναι η εξωδικαστική επίλυση. Να ξέρετε πως εξωδικαστικά στην ρύθμιση δανείου, ότι συμφωνηθεί με την άλλη πλευρά είναι 100% σίγουρο. Αν όμως επιδιώξεις δικαστική εκκαθάριση της διαφοράς σου, ποιος σου εγγυάται 100% ότι θα έχεις θετική έκβαση; Κανένας!

Τι συμβαίνει όμως στην ρυθμιση στεγαστικου δανειου

Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, ιδίως αν μπορεί να καλυφθεί από την εξασφάλιση του ακινήτου. Δηλαδή στα στεγαστικά δάνεια υπάρχει προς εξασφάλιση της απαίτησης, προσημείωση του ακινήτου. Μάλιστα, ενδεικτικά, το πρόβλημα είναι όταν η οφειλή είναι μικρότερη της εξασφάλισης. Παράδειγμα, οφείλεις 50.000 ευρώ, το ακίνητο σου έχει εμπορική αξία 200.000 ευρώ, ο αντισυμβαλλόμενος σου δεν θα δεχθεί σημαντική διαγραφή.

Πιθανολογώ με βάση την εμπειρία μου ότι “λογικό” είναι να επιδιώξεις μια διαγραφή της τάξης του 10%. Ακριβώς σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο στο άμεσο μέλλον θα παίξουν οι εταιρείες αναχρηματοδοτησης Re-Finance. Αλλά ας επιστρέψουμε στο σκεπτικό μας. Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι και οι πιο δύσκολες, πολύ περισσότερο αν έχουμε έναν Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ που ενημερώνει τον αντισυμβαλλόμενο μας πως διαθέτουμε μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ρυθμιση οφειλων δανειων

Στον αντίποδα τώρα έχουμε τις περιπτώσεις που λαμβάνουν σημαντικές διαγραφές. Ποιες είναι όμως αυτές; Η μία περίπτωση είναι όσοι έχουν οφειλές που υπερβαίνουν κατά πολύ τις εξασφαλίσεις. Παράδειγμα: Οφείλεις 300.000 ευρώ και το ακίνητο σου έχει αντικειμενική 50.000 ενώ η εμπορική του είναι περίπου στις 110.000 ευρώ. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαγραφή θα είναι πολύ μεγάλη, εδώ στόχο πάντα έχουμε, να αξιολογηθεί το ακίνητο από εκτιμητή και να υποβληθεί μια πρόταση στην αξία εκτίμησης. Σε κάθε περίπτωση η διαγραφή είναι 100% βέβαιη. Εφόσον ανήκεις σε αυτή την κατηγορία προχώρησε άμεσα σε ρυθμιση οφειλων δανειων γιατί θα είσαι από τους ευνοημένους.

Η άλλη περίπτωση είναι και η ευκολότερη, έχεις διάφορες οφειλές, ενώ δεν διατίθεται κανένα απολύτως ακίνητο από εσένα. Δηλαδή ο εκκαθαριστικός του ΕΝΦΙΑ είναι μηδενικός. Εννοείται ότι εδώ έχεις διαπραγματευτικό πλεονέκτημα η ΒΑΤΝΑ σου, όπως λέμε στις διαπραγματεύσεις, είναι ισχυρή και πας για διαγραφή σε μεγάλο ποσοστό. Πρόσεξε όμως αν χρωστάς 100.000 ευρώ και θέλεις να πληρώσεις 1.000 ευρώ για να εξοφλήσεις, τότε δεν θα γίνει δεκτό από την άλλη πλευρά, προσέγγισε τουλάχιστον το 10% της απαίτησης που είναι ρεαλιστικό.

Ρυθμίσεις δανείων: Μην εικάζεις ρώτα

Στις ρυθμίσεις δανείων πολλοί μου λένε μα εγώ κύριε Κοντέ επιθυμώ “αυτό” μπορώ να το πετύχω; Η απάντηση μου είναι απλή, “Γιατί τον ρώτησες και σου είπε όχι;”. Άμα δεν ρωτήσεις πως ξέρεις; Τι κάνεις εικάζεις; Μην εικάζεις, ρώτα και θα μάθεις! 

Η διαπραγμάτευση για ρυθμίσεις δανείων είναι αυτό, συζήτηση, ανταλλαγές, θέσεις, όρια, συμφέροντα. Φτιάξε ένα βιώσιμο σενάριο για την διαφορά σου, δες με βάση τα έσοδα σου τις δυνατότητες σου και αποτύπωσε τα σε ένα χαρτί. Να είσαι ρεαλιστικά αισιόδοξος!

Μην διαπραγματεύεσαι με τον εαυτό σου!

Η λύση στο πρόβλημα σου, εξαρτάται και από εσένα! Οι ρυθμίσεις δανείων είναι η πιο εύκολη και αναίμακτη λύση. Αρκετές εταιρείες διαχείρισης προσφέρουν μέχρι και 80% μείωση του ποσού του καταναλωτικού δανείου ή της πιστωτικής κάρτας για εφάπαξ καταβολή. Ο διακανονισμός δανείου ή εναλλακτικά ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών είναι άλλωστε οι πιο δημοφιλείς λύσεις, έναντι της δικαστικής εκκαθάρισης.

Αν για παράδειγμα κάποιος χρωστάει 10.000€, μπορεί να δώσει τα 2.000€ και τα υπόλοιπα να διαγραφούν. Είμαι σίγουρος πως σε κάποιους από εσάς έχει συμβεί ήδη. Μάλιστα πρόσφατα κούρεψα δάνειο από 37.000 σε 3.700 ενώ υπήρχε και ακίνητο ελεύθερο βαρών που υπερκάλυπτε το ποσό της οφειλής.

Παίξε καλόπιστα, δείξε την πρόθεση σου, συζήτησε το και σίγουρα θα βρεις μια λύση για ρυθμιση οφειλων δανειων. Ένα είναι σίγουρο, πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, καλό, μέτριο, ακόμη και κακό, είναι αυτό δεν επιδέχεται αλλαγής, είναι δηλαδή 100% σίγουρο πως θα τηρηθεί. Άρα, ειδικά στην ρυθμιση στεγαστικου δανειου, δεν έχεις κίνδυνο για την απώλεια της 1ης κατοικίας σου. Θα είσαι ρυθμισμένος, ενήμερος και θα έχουν ματαιωθεί όλες οι νομικές ενέργειες εναντίον σου.

Ρυθμίσεις δανείων: Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική 

Κάθε υπόθεση έχει διαφορετική τύχη για αυτό και παρατηρούμε υποθέσεις δανείων με υψηλότατες διαγραφές και άλλες με πιο μέτρια αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια για τη διευθέτηση μιας σοβαρής οικονομικής υποχρέωσης είναι κάτι που επείγει πολλούς δανειολήπτες και πρέπει να το επιδιώξουν γιατί είναι η πιο “εύκολη” λύση στο πρόβλημα τους. Παράλληλα το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν την λύση της πλατφόρμας δηλαδή ο εξωδικαστικός μηχανισμός, όπως και να το δεις η εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς σου είναι η μόνη σίγουρη λύση στο πρόβλημα σου.

Πολλοί ρωτούν, από τι εξαρτάται; Εδώ η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, σίγουρα από το αν υπάρχει ακίνητη περιουσία, το συναλλακτικό προφίλ του δανειολήπτη, η ανταπόκριση του στα αιτήματα της τράπεζας – του fund – του servicer. 

Όλα και το καθένα μεμονωμένα παίζει ρόλο. Τυχόν προβλήματα υγείας, ρυθμίσεις προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, άλλες τράπεζες κλπ. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως δεν είναι καθόλου εύκολο αφενός να απαντηθεί το ερώτημα, αφετέρου τελικά να ρυθμιστεί με ευνοϊκούς όρους ένα δάνειο.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Για ρύθμιση δανείου, είτε αυτό αφορά ρυθμιση στεγαστικου δανειου, είτε γενικότερα ρυθμιση οφειλων δανειων μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου για ένα Δωρεάν ραντεβού ενημέρωσης. Επίσης μπορείτε μέσω της παρακάτω φόρμας ή στα τηλέφωνα στο Diapragmateytis.gr

Παράλληλα μπορείτε να διαβάζετε τα άρθρα μου εδώ: σημαντικά νέα. Μαζί μπορούμε να σχεδιάσουμε την ιδανική λύση για εσάς για την ρύθμιση δανείου. Στόχος μας πάντα μια ρεαλιστικά φιλόδοξη πρόταση για ρύθμιση δανείου με δόσεις που θα καθιστούν την απαίτηση βιώσιμη.

Αίτηση Διαπραγμάτευσης
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Αποδοχή Όρων & Προϋποθέσεων

Γεώργιος Φ. Κοντός
Είμαι ο Γεώργιος Φ. Κοντός, Επαγγελματίας Πιστοποιημένος Διαπραγματευτής (Certified Professional Negotiator® – CPN). Διαθέτω την πλήρη εκπαίδευση από την Ακαδημία Επαγγελματιών Διαπραγματευτών (Academy of Professional Negotiators) των ΗΠΑ-Καναδά. Επιπλέον παρακολούθησα και το συμπληρωματικό σεμινάριο για την «Πειθώ» στις διαπραγματεύσεις από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαπραγματεύσεων. Αναλαμβάνω τραπεζικές διαπραγματεύσεις, διαπραγμάτευση με funds, , διαπραγμάτευση με εισπρακτικές και ρύθμιση δανείων. Διαθέτω επίσης πιστοποιήσεις στην Χρηματοοικονομική και τη Λογιστική (Certificate in Finance and Accounting), στη Λειτουργία και Στρατηγική των Επιχειρήσεων (Certificate in Business Strategy and Operations), στις Διεθνείς Επιχειρήσεις (Certificate in International Business), International Diploma in Business Management και το Mini MBA.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *