Ο Άνθιμος Θωμόπουλος εντάσσεται ως επικεφαλής στην ομάδα επενδυτών. Ο Άνθιμος Θωμόπουλος που ηγείται αυτής της ομάδας, είναι εμπειρος τραπεζίτης και σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, η εταιρεία διαχείρισης “κόκκινων δανείων” Pillarstone έχει υποβάλει αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Πιθανώς, η εταιρεία θα επαναλειτουργήσει υπό νέα επωνυμία, πιθανόν ως Hellenic ReFinance.
Άνθιμος Θωμόπουλος: Ηγετικός Ρόλος στην Αναχρηματοδότηση
Ο Άνθιμος Θωμόπουλος αναδεικνύεται ως ηγέτης στον χώρο της αναχρηματοδότησης των κόκκινων δανείων με τη συμμετοχή της Hellenic ReFinance.
Η διαδικασία αίτησης δανειοδότησης θα είναι αμιγώς digital και ο αιτούμενος δανειολήπτης θα λαμβάνει απάντηση εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Το μοντέλο της αναχρηματοδότησης των κόκκινων δανειοληπτών είναι win-win-win, υποστηρίζει ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, αφού εκτός από τον δανειολήπτη και την Pillarstone – Hellenic ReFinance, κερδισμένος βγαίνει και ο servicer που διαχειρίζεται το κόκκινο δάνειο.
Ο λόγος είναι ότι, εάν ότι ένα νοικοκυριό έχει ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με ενέχυρο αντίστοιχης εμπορικής αξίας το οποίο ο servicer αποφασίζει να ρευστοποιήσει, στον πλειστηριασμό η αξία του δεν θα υπερβεί τα 80.000 ευρώ. Στις 8 στις 10 περιπτώσεις, το ακίνητο αγοράζεται από το ίδιο το fund που μπαίνει σε διαδικασία νομιμοποιήσεων κ.τλ. προκειμένου να το κάνει εμπορικό για να το ξαναπουλήσει. Το τελικό έσοδο που αναμένεται να λάβει δεν υπερβαίνει τις 65.000 ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανέρχεται στα 3-4 έτη, εκτιμά ο κ. Θωμόπουλος.
Εισαγωγή στην Αναχρηματοδότηση
Η αναχρηματοδότηση αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό παράγοντα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ειδικά σε σχέση με τα “κόκκινα” δάνεια. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης της άδειάς της, η εν λόγω εταιρεία προτίθεται να υποβάλει ένα επιπλέον αίτημα για την επέκταση της δραστηριότητάς της στην αναχρηματοδότηση “κόκκινων δανείων”. Βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, οι εταιρείες που ασχολούνται επίσης με την αναχρηματοδότηση θα πρέπει να διαθέτουν αρχικό κεφάλαιο 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, τέσσερις από τους servicers που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά “κόκκινων” δανείων, δηλαδή οι Hoist, Pepper, Cerved και SFS (Special Financial Solutions), έχουν ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Ακόμα, η Resolute βρίσκεται σε αναμονή ως προς το εάν θα υποβάλει αίτηση άδειας.
Από σήμερα, η Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκινά τον έλεγχο των φακέλων των 18 εταιρειών διαχείρισης που έχουν υποβάλει λεπτομερείς πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους, με σκοπό να επιτρέψει η συνέχισή τους. Τα αποτελέσματα της νέας αδειοδότησης αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούνιο.
Πιθανόν να μειωθεί ο αριθμός των servicers που θα ανανεώσουν την άδειά τους, δεδομένου ότι θα πρέπει να διαθέτουν ένα χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση.
Να σημειωθεί ότι σήμερα (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ) οι τρεις μεγάλοι «παίκτες» doValue, Cepal, Intrum, κατέχουν το 83% της αγοράς με υπό διαχείριση δάνεια άνω των 74 δισ. ευρώ (στο 6μηνο 2023).
Από τους υπόλοιπους servicers που συγκεντρώνουν το 17% της αγοράς σημαντική δραστηριότητα έχουν αναπτύξει οι: Qquant, DV1, APS, UCI, VERALTIS.
Συνεπώς ανοίγει για τους δανειολήπτες και ένας ακόμη δρόμος, αυτός της αναχρηματοδότησης των κόκκινων δανείων.
Αναχρηματοδότηση (Refinancing)
Αναχρηματοδότηση δανείου είναι η αποπληρωμή ενός υπάρχοντος δανείου, χρησιμοποιώντας χρήματα από ένα νέο, συνήθως ίδιου μεγέθους, βάζοντας ως ενέχυρο το ίδιο περιουσιακό στοιχείο.
Οφέλη αναχρηματοδότησης:
Μερικά από τα οφέλη που προκύπτουν για ένα οφειλέτη κατά την αναχρηματοδότηση είναι:
- Εξασφάλιση πληρωμής χαμηλότερου επιτοκίου
- Εξασφάλιση πληρωμής χαμηλότερης μηνιαίας δόσης
- Εξασφάλιση καλύτερων και πιο ελαστικών όρων αποπληρωμής
- Αλλαγή από σταθερό επιτόκιο σε κυμαινόμενο ή
- Αλλαγή από κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερό
- Μείωση της διάρκειας του δανείου
Απόκτηση ρευστότητας για να χρηματοδοτηθεί μια νέα επένδυση.
Σύντομα θα έχουμε περισσότερα σε σχέση με την αναχρηματοδότηση – ReFinance – των κόκκινων δανείων και για την πρώτη εταιρεία αναχρηματοδοτήσεων, που εξ όσων φαίνεται ηγέτης θα είναι ο Άνθιμος Θωμόπουλος με την Hellenic ReFinance.