Αναχρηματοδότηση Δανείων Hellenic ReFinance

Αναχρηματοδότηση Δανείων Hellenic ReFinance

Και στην αναχρηματοδότηση δανείων υπό εξυγίανση αναμένεται να ανοίξει η αγορά των servicers, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευματινής», μία εκ των εταιρειών που έλαβε πλήρη άδεια διαχείρισης απαιτήσεων, θα προχωρήσει και στην υποβολή αιτήματος για την αναχρηματοδότηση. Πρόκειται για την Pillarstone, μητρική της KKR, η οποία ήταν η πρώτη που είχε μπει στην αγορά των ελληνικών κόκκινων δανείων, επιχειρώντας ανεπιτυχώς να εξυγιάνει τις Φαμάρ, Νotos Com και Καλλιμάνης.

Η Pillarstone αποχώρησε από την ενεργό δράση στην Ελλάδα το 2019 και η άδειά της εξαγοράστηκε αργότερα από τον Άνθιμο Θωμόπουλο, πρώην CEO της Τράπεζας Πειραιώς και αναπληρωτή CEO της Εθνικής Τράπεζας. Ο τελευταίος, ως ιδρυτής της Hellenic Finance, είχε εξαγοράσει και την άδεια λειτουργίας της εταιρείας leasing της Probank.

Γνωρίζοντας τις ανάγκες των επιχειρήσεων και ότι πολλές ρυθμίσεις που προτείνονται στους οφειλέτες, ακόμη και αν συνοδεύονται από γενναίο «κούρεμα» υπό τον όρο της εφάπαξ εξόφλησης του υπολοίπου της οφειλής, δεν τελεσφορούν επειδή αυτοί είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα και δεν μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το δάνειό τους, ο Άνθιμος Θωμόπουλος στοχεύει μέσω της Pillarstone να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οριστική έξοδο των «κόκκινων δανείων» από την οικονομία, παρέχοντας χρηματοδότηση σε δάνεια υπό εξυγίανση. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Pillarstone θα αιτηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος την εκτεταμένη άδεια λειτουργίας που προϋποθέτει μετοχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ και επιτρέπει, πέρα από τη διαχείριση και την αναχρηματοδότηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα δεδομένα για τη λειτουργία της Pillarstone και ως αναχρηματοδότη αναμένεται να έχουν καταλήξει τον Σεπτέμβριο. Στόχος είναι εντός του φθινοπώρου, η πλατφόρμα της Pillarstone να βγει στον «αέρα», με νέο όνομα (πιθανότατα Hellenic ReFinance),δίνοντας τη δυνατότητα στους κόκκινους δανειολήπτες να αιτηθούν νέα χρηματοδότηση. Προϋπόθεση είναι το νοικοκυριό ή η επιχείρηση να συναινέσουν σε άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου ούτως ώστε να εκτιμηθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του νέου δανεισμού. Σημειώνεται ότι τα οφέλη που θα προκύπτουν με την αναχρηματοδότηση του δανείου, θα περιλαμβάνουν:

  • Την εξασφάλιση πληρωμής χαμηλότερου επιτοκίου,
  • χαμηλότερης μηνιαίας δόσης,
  • καλύτερων και πιο ευέλικτων όρων αποπληρωμής,
  • αλλαγές επιτοκίων από κυμαινόμενο σε σταθερό και αντίστροφα και
  • μείωση της διάρκειας του δανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση θα δοθεί από την εταιρεία στις αναχρηματοδοτήσεις στεγαστικών δανείων, δεδομένου ότι στις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων του «Ηρακλή» περιλαμβάνονται περίπου 200.000 ακίνητα που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις στεγαστικών δανείων, ύψους 22 δισ. ευρώ. Εάν π.χ. τα funds δεχτούν «κούρεμα» 50% στην αξία των εν λόγω ενεχύρων, θα χρειαστεί αναχρηματοδότηση για το υπόλοιπο, ύψους 11 δισ. ευρώ συνολικά. Υπολογισμός που δείχνει τη διάσταση που μπορεί να αποκτήσει προσεχώς η δυνατότητα της αναχρηματοδότησης δανείων και για τη συμμετοχή άλλων παικτών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, καμία από τις 18 εταιρείες διαχείρισης που έλαβαν νέα άδεια, δεν έχει ζητήσει άδεια αναχρηματοδότησης από την ΤτΕ. Ειδικότερα, από τις 23 εταιρείες διαχείρισης που δραστηριοποιούνταν στην αγορά των κόκκινων δανείων, αποχώρησαν 5 (Cerved, Hoist, Pepper, SFS και Resolute), οι οποίες θα τεθούν σε ειδική εκκαθάριση, ενώ από τις υπόλοιπες 18 που αδειοδοτήθηκαν, 8 πήραν τετράμηνη προθεσμία για να συμπληρώσουν τους φακέλους τους και να λειτουργούν χωρίς εκκρεμότητες μετά τις 31/12/2024. Οι 8 εταιρείες που κατά βάση έχουν να τακτοποιήσουν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης εντός τετραμήνου είναι οι: Veraltis Asset Management, doValue Greece, First Capital, Intrum Hellas, Copernicus Hellas, Eupraxis FSI, Silverton και Mountstreet Hellas.

ΠΗΓΗ powergame

Γεώργιος Φ. Κοντός
Είμαι ο Γεώργιος Φ. Κοντός, Επαγγελματίας Πιστοποιημένος Διαπραγματευτής (Certified Professional Negotiator® – CPN). Διαθέτω την πλήρη εκπαίδευση από την Ακαδημία Επαγγελματιών Διαπραγματευτών (Academy of Professional Negotiators) των ΗΠΑ-Καναδά. Επιπλέον παρακολούθησα και το συμπληρωματικό σεμινάριο για την «Πειθώ» στις διαπραγματεύσεις από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαπραγματεύσεων. Αναλαμβάνω τραπεζικές διαπραγματεύσεις, διαπραγμάτευση με funds, , διαπραγμάτευση με εισπρακτικές και ρύθμιση δανείων. Διαθέτω επίσης πιστοποιήσεις στην Χρηματοοικονομική και τη Λογιστική (Certificate in Finance and Accounting), στη Λειτουργία και Στρατηγική των Επιχειρήσεων (Certificate in Business Strategy and Operations), στις Διεθνείς Επιχειρήσεις (Certificate in International Business), International Diploma in Business Management και το Mini MBA.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *